Rekisteröinti


HEVOSREKISTERI

Kaikki syntyneet varsat ja maahantuodut hevoset merkitään Suomen Hippoksen pitämään rekisteriin. EU:n komissio on antanut hevoseläinten tunnistamisesta asetuksen, joka astui voimaan 1.7.2009. Asetuksen mukaan kaikki rekisteröimättömät hevoseläimet tulee tunnistaa ja merkitä Suomen Hippoksen rekisteriin. Hevosrekisteri on jalostus- ja kilpailu-toiminnan perusta, joka myös turvaa kasvattajien ja hevosenomistajien oikeudet.

Rekisterissä ovat seuraavat hevoslajit (uudistettu 2009):

S = suomenhevonen
L = lämminverinen ravihevonen
H = hevoset ja ponit
K = kylmäverinen hevonen
D = aasi
E = equidae

Ennen siirtymistä yllä olevaan jaotteluun, käytössä ovat olleet S-, L- ja K-lajin lisäksi alla olevat lajit, jotka säilyvät niihin rekisteröidyillä hevosilla ja poneilla ennallaan.

R = lämminverinen ratsuhevonen
P = poni
T = tilastohevonen (sekarotuinen tai tuntematon suku)

Rekisteriin ei hyväksytä jo käytössä olevaa nimeä eikä suojattuja kasvattajanimiä. Muutoinkin hevosen nimen antamisessa noudatetaan nimisääntöä. Kiellettyjä ovat mm. liian pitkät, sopimattomat ja sekaannusta aiheuttavat nimet. Lisätietoa kohdasta hevosen nimeäminen linkki.

Hevosen rekisterinumerossa erotetaan väliviivalla hevosen syntymävuoden kaksi viimeistä numeroa, esim. 97-1001 (lv) tai 1001-97 (sh) . R-, P-, K- ja T-rekisterissä syntymävuoden eteen tulee myös merkintä hevosen lajista, esim. R97-1001 tai P97-1001.

UELN-numero
Suomessa on otettu käyttöön kansainvälinen UELN-numero 2009 syntyvistä varsoista alkaen. UELN-numero on yhteensä 15 luvun sarja ja se voi sisältää myös kirjaimia. Sarjan kolme ensimmäistä numeroa muodostavat Suomen maatunnuksen 246, kolme seuraavaa järjestön tunnuksen 001 (Suomen Hippos) ja loput yhdeksän numeroa ovat hevosen rekisteritunnus. 1.1.2009 alkaen tunnistetuille ja Suomeen Hippokseen rekisteröitäville tuontihevosille ja -poneille tullaan jättämään UELN-numero, mikäli sellainen on merkitty niiden alkuperämaan passiin.

Hevosrekisteriin on linkitetty kasvattaja-, omistaja- ja haltijatiedostojen lisäksi lukuisa määrä muita tiedostoja.

E = equidae
EU:n tunnistusasetuksen myötä kaikki Suomessa olevat hevoset on tullut tunnistaa vuoden 2009 loppuun mennessä. Hevoset, joiden alkuperää ei pystytä selvittämään, rekisteröidään E-rekisteriin. E-rekisteri on ns. kevyempi rekisteri, jonne hevosesta tallennetaan vain rajallinen määrä tietoa. Esimerkiksi nimeä hevoselle ei tule, vaan se saa ainoastaan tunnistenumeron ja sille tulee asentaa mikrosiru.

E-rekisteriin rekisteröitävän hevosen omistajan tulee allekirjoittaa tunnistuksen yhteydessä todistus omistussuhteesta. Omistaja todistaa, ettei hänellä ole tiedossa, että hevosella olisi aiempia rekisteripapereita tai muita dokumentteja, joilla hevosen voi rekisteröidä Suomen Hippokseen. Hän vakuuttaa myös, että hevonen ei ole aiemmin rekisteröity Hippokseen. E-rekisteriin rekisteröityä hevosta ei voida siirtää myöhemmin ns. perusrekisteriin. Etusivu     Takaisin     Tulosta