Rekisteröinti ja tunnistaminen

Hevosten rekisteröinnistä määrätään MMM:n vahvistamissa jalostusohjesäännöissä ja Suomen Hippos ry:n ravikilpailusäännöissä.

Kaikki Suomessa syntyneet varsat ja maahan tuodut hevoset merkitään Suomen Hippoksen pitämään rekisteriin. Hevosrekisteri on jalostus- ja kilpailutoiminnan luotettava perusta, joka myös turvaa kasvattajien ja hevosenomistajien oikeudet.

Rekisterissä ovat seuraavat hevoslajit (uudistettu 2009):

S = suomenhevonen
L = lämminverinen ravihevonen
H = hevoset ja ponit
K = kylmäverinen hevonen
D = aasi
E = equidae


Ennen siirtymistä yllä olevaan jaotteluun, käytössä ovat olleet S-, L- ja K-lajin lisäksi alla olevat lajit, jotka säilyvät niihin rekisteröidyillä hevosilla ja poneilla ennallaan.

R = lämminverinen ratsuhevonen
P = poni
T = tilastohevonen (sekarotuinen tai tuntematon suku)


VARSAN REKISTERÖINTI
 

Rekisteröinti on kaksivaiheinen: ensin ilmoitetaan, sitten tunnistetaan.
Varsan rekisteröiminen alkaa heti syntymän jälkeen. Ensimmäiseksi varsa ilmoitetaan rekisteriin. Se tapahtuu lähettämällä astutus-/varsomistodistus täytettynä hevosjalostusliittoon kuukauden sisällä varsomisesta. Myös tyhjäksi jääneen tai luoneen tamman varsomis-todistus lähetetään liittoon. Varsomistodistukseen kirjoitetaan varsan syntymäaika, sukupuoli ja nimi. Nimiehdotuksia pitää mainita useampia, jotta varsalle löydetään helposti oma ainutkertainen nimitunnuksensa. Mitä nopeammin varsomisilmoituksen palauttaa liittoon, sitä halvemmaksi rekisteröinti tulee.


VARSOJEN TUNNISTUS

Rekisteriin merkittävä varsa tulee tunnistaa hevospassia varten. Tunnistamiseen kuuluu verinäytteen otto, mikrosirun asennus (ratsuille ja poneille vapaaehtoinen) ja tunnistemerkkien pirtäminen sekä kirjaaminen. Tunnistajalle luovutetaan oriinpitäjältä saatu varsan syntymätodistus, joka toimii todisteena siitä, että kaikki maksut oriinpitäjälle on suoritettu. Ratsu- ja ponivarsat tulee tunnistaa syntymävuoden loppuun mennessä ja sh- ja lv-varsat syntymävuotta seuraavan vuoden maaliskuun viimeiseen päivään mennessä. Syntymätodistus pitää olla lunastettu varsan syntymävuoden loppuun mennessä. Tunnistusta varten varsaa tulee käsitellä etukäteen riittävästi.


TUONTIHEVOSTEN TUNNISTUS

Ravihevoset

Tuontiravurit tulee tunnistaa rekisteröintiä varten.Tunnistuksen yhteydessä hevosesta otetaan verinäyte isyysmääritystä varten ja varmistutaan, että hevosen merkit täsmäävät sen papereihin. Tunnistusta varten tarvitaan hevosen alkuperäinen rekisteröintitodistus tai passi. Tämä rekisteröintiasiakirja annetaan tunnistajalle mukaan mahdollisen omistajanvaihdoksen kera ja ne lähetetään yhdessä tunnistuslomakkeen kanssa Suomen Hippokseen.


Ratsut ja ponit

Kaikki maahantuodut ratsut ja ponit tulee myös tunnistaa ennen kuin ne voidaan rekisteröidä Suomen Hippoksen hevosrekisteriin. Tunnistaja tulee katsomaan hevosta kotitallille, kirjaa ylös värin ja merkit, tarkistaa polttomerkit ja muut tunnistusta helpottavat seikat (mikrosirut,arvet jne.). Täysverihevosista otetaan aina myös verinäyte polveutumisen tarkistamiseksi. Tunnistuksen tarkoituksena on varmistua siitä, että hevonen ja sen paperit täsmäävät keskenään.
 Tilaa tunnistaja

Hevosten ja ponien tunnistaja tilataan liiton toimistosta puh. puh. 010 321 0263. Tunnistuksia tekee liiton toiminnanjohtaja. Etusivu     Takaisin     Tulosta