orivarsalaitumet


    

KYMEN-KARJALAN HEVOSJALOSTUSLIITON ORILAITUMET
  


(kuvat Antti Luostarinen)

Alkukesästä orivarsat lasketaan laiduntamaan koko kesäksi luonnonkauniiseen ympäristöön, jolloin hevoset laiduntaessaan ja sosiaalisia taitoja laidunryhmässä opetellessaan samalla toimivat tehokkaina luonnonhoitajina ja pitävät perinnemaisemaa siistinä.

K-K:n Hevosjalostusliiton orivarsalaitumilla on moni raviratojen nimekäs juoksija luonut pohjakuntoon ja hionut sosiaalisia taitojaan.

Hevosjalostusliiton omistama orivarsalaidun Miehikkälän Haukniemessä rajoittuu Alimmainen-järveen ja Syväjärveen, niemi on kooltaan 28 ha. Tila sijaitsee Suur-Miehikkälän pitäjässä. Tällä liiton omistamalla tilalla on laidunmaan lisäksi metsää sekä rannassa sauna ja tilan keskellä liiton omistama kiinteistö. Liiton omistuksessa Haukniemen tila on ollut jo vuodesta 1962. ja Yhtä kauan ovat orivarsat myös laiduntaneet tällä luonnonkauniilla niemellä. Miehikkälän laitumelle otamme laiduntamaan 2-3-vuotiaita varsoja.


Lappeenrannan Pulsassa sijaitsee toinen liiton omistama orivarsalaidun. Tämä laidun alue on kooltaan lähes 40 hehtaaria ja tälle laitumelle lasketaan laiduntamaan pääsääntöisesti 1-vuotiaita varsoja. Lohkoja on käytössä kaikkiaan 4, joista kaksi on uusittu niin maapohjan kuin aitojenkin osalta 2007.

Varsan tulee olla laitumelle laskettaessa terve, madotettu ja totutettu syömään ruohoa. Influenssa- ja jäykkäkouristusrokotusta suositellaan. Jokainen varsanomistaja vastaa itse varsansa vakuuttamisesta. Liitto järjestää varsojen tarkkailun päivittäin ja niille annetaan koko laidunkauden ajan kivennäistä liiton toimesta


Miehikkälän laitumellelaskusta on kehittynyt perinteinen ja runsaasti yleisöä keräävä koko perheen kesänavaus tapahtuma, jossa katsojia on parhaimmillaan ollut liki 3000 henkeä.


Tapahtuma järjestetään laidunolosuhteissa, joten paikalle saapuvan yleisön on syytä ottta tämä huomioon niin sään kuin liikkumisenkin suhteen. Autot saa parkkiin peltolohkoille tilakeskuksen ympärille, mutta liikkuminen tapahtuu pellolla ja heinikossa.Perinteinen orivarsojen laitumellelasku jälleen vuonna 2019                                                                               
Laidunpaikan hinnat 2019

1v varsat    360e 

                                                                                                                                                             2-ja 3-vuotiaat  380e


1.5.2019 jälkeen varattuihin paikkoihin 50e korotuslaidunpaikkavaraukset liiton toimistoon p.0400-958 581/ Jenni Timlin 

                                                               


 Etusivu     Takaisin     Tulosta