Varsojen tunnistuskausi alkaa! Ohjeita tunnistamiseen.

Vuonna 2017 syntyneiden varsojen tunnistukset aloitetaan Pohjanmaan Hevosjalostusliiton alueella lokakuussa ja tunnistukset jatkuvat ensi vuoden maaliskuuhun saakka. 

Varsan rekisteröinti on edullisinta, kun Hevosjalostusliitto saa tiedon syntyneestä varsasta mahdollisimman pian varsomisen jälkeen. Ilmoittamalla varsan syntymästä mahdollistat, että tunnistaja on ajan tasalla kaikista alueella tunnistettavista varsoista ja näin samalla tunnistusreissulla on mahdollista tunnistaa mahdollisimman monta varsaa. Jos tänä vuonna syntyneen varsasi syntymä on edelleen ilmoittamatta Hippokseen tai hevosjalostusliittoon, niin tee se pikimmiten!


Suomenhevosten ja lämminveristen ravihevosten syntymätodistus tulee lunastaa oriinpitäjältä syntymävuoden loppuun mennessä, jotta varsa saa kilpailuoikeuden!

Varsan rekisteröinti käynnistyy lähettämällä Hevosjalostusliittton astutus-/varsomistodistus. Myös tyhjäksi jääneen tai luoneen tamman varsomistodistus tulee lähettää liittoon. 

Pohjanmaan Hevosjalostusliiton alueella syntyvän varsan varsomisilmoitus toimitetaan osoitteeseen: Pohjanmaan Hevosjalostusliitto, PL 45,  90401 OULU tai aune.huttunen(at)oulunravit.fi


TUNNISTAMINEN

Varsa tulee olla totutettu kiinnipitämiseen ennen tunnistusta. Jos varsa ei ole vielä tottunut seisomaan käytävällä kahdenpuolen kiinni, voi omistaja pitää varsaa päästä kiinni tunnistuksen ajan. Käsittelyyn tottumattoman varsan tunnistus kannattaa tehdä emän läheisyydessä. Jos tiedät varsasi olevan mahdollisesti hankala käsitellä, kannattaa paikalle sopia apuvoimia.

Varsa tulee puhdistaa ennen tunnistamista, jolloin merkkien havaitseminen on helpompaa.
                                

    Ensin piirretään ja kirjataan varsan merkit ja väri tunnistuslomakkeeseen. (Kuvat: Katri Helminen 2014)
 Seuraavaksi varsasta otetaan verikoe DNA-testiä varten, jolla varmistetaan varsan polveutuminen. Varsan pää suunnataan näytteenottajasta poispäin. DNA-testi voidaan tehdä verikokeen sijasta myös jouhista, mutta tulloin kustannukset ovat omistajalle hieman korkeammat.


 Verikokeen ottamisen jälkeen varsan kaulan puoliväliin harjan tyven alapuolelle leikataan karvaton alue, joka desinfioidaan huolellisesti. Sitten varsalle asennetaan mikrosiru.Lopuksi testataan sirun toimivuus.

Varsojen tunnistusmaksu on 100:-  euroa ja Pohjanmaan Hevosjalostusliiton tunnistamien varsojen tunnistusmaksun voi suorittaa joko pankkikortilla tai käteisellä. Tunnistamisen jälkeen tunnistaja toimittaa varsan tunnistuslomakkeen, syntymätodistuksen ja mahdollisen omistajanvaihdoksen Hippokseen. DNA-näytteen tunnistaja lähettää laboratorioon. Tämän jälkeen varsan omistaja voi jäädä odottelemaan passin lunastamista Suomen Hippoksesta.
Kaikki tiedotteet


 Etusivu     Takaisin     Tulosta