Varsan rekisteröintiKuva: Katri Helminen 2016


REKISTERÖINTI ON KAKSIVAIHEINEN: ensin ilmoitetaan, sitten tunnistetaan.

1. Varsan rekisteröiminen alkaa heti syntymän jälkeen. Ensimmäiseksi varsa ilmoitetaan rekisteriin. Se tapahtuu lähettämällä astutus-/varsomistodistus täytettynä hevosjalostusliittoon kuukauden sisällä varsomisesta. Myös tyhjäksi jääneen tai luoneen tamman varsomistodistus lähetetään liittoon. Ohjeita sähköisen varsomisilmoituksen tekemiseen löydät TÄÄLTÄ.

2. Varsomistodistukseen kirjoitetaan varsan syntymäaika, sukupuoli ja nimi. Nimiehdotuksia pitää mainita useampia, jotta varsalle löydetään helposti se oma ainutkertainen nimitunnuksensa.

3. Mitä nopeammin palauttaa varsomistodistuksen liittoon, sitä halvemmaksi rekisteröinti tulee. Rekisteröintimaksu on 30 € , kun todistus saapuu liittoon kuukauden sisällä varsomispäivästä. Rekisteröintimaksu on syntymävuoden loppuun mennessä rekisteröidyillä varsoilla 60 € ja tätä ajankohtaa myöhemmin 150 €.

4. Varsan tunnistaminen tapahtuu, kun sen varsakarva on vaihtunut (ikä noin 4 kuukautta). Sitä ennen maksetaan oriinpitäjälle varsamaksu, josta saa syntymätodistuksen kuitiksi. Syntymätodistus tulee lunastaa oriinpitäjältä syntymävuoden loppuun mennessä ravikilpailuoikeuden saamiseksi. Tunnistus tilataan hevosjalostusliitosta numerosta 0500 921 527. Tunnistukselle on aikaa syntymävuotta seuraavan maaliskuun loppuun asti.Pohjanmaan Hevosjalostusliiton alueella tunnistukset tekee Aune Huttunen.

Tunnistusalue kattaa seuraavat kunnat ja kuntaliitokset:

Alavieska, Haapavesi, Hailuoto, Ii (sis. Kuivaniemi), Kempele, Kuusamo, Kärsämäki, Liminka, Lumijoki, Merijärvi, Muhos, Nivala, Oulainen, Oulu (sis. Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo, Yli- Ii, Ylikiiminki), Pudasjärvi, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Raahe (sis. Pattijoki), Sievi, Siikajoki (sis. Ruukki ja Paavola), Siikalatva (sis. Kestilä, Piippola, Pulkkila, Rantsila), Taivalkoski, Tyrnävä (sis. Temmes), Utajärvi ja Ylivieska.5. Tunnistuksen tekee liiton virkailija, joka saapuu paikalle sovittuna aikana. Varsasta kirjataan ylös väri ja merkit sekä otetaan verinäyte isyystutkimusta varten ja asennetaan mikrosiru. Näytteenottoa varten varsalla on oltava tottuneet kiinnipitäjät.

6. Liiton virkailijalle luovutetaan tunnistuksen yhteydessä varsan syntymätodistus, jonka oriinpitäjä on lähettänyt kuitiksi siitä, että asiaan kuuluvat varsamaksut on maksettu. Tunnistajalle annetaan mukaan myös mahdolliset omistajanvaihdokset varsasta.

7. Ravihevosilla rekisteröinti eri toimenpiteineen on tehtävä viimeistään syntymävuotta seuraavaan vuoden maaliskuun loppuun mennessä, jotta varsa saa ravikilpailuoikeuden.


8. Hevosjalostusliittojen edustajat toimittavat tunnistuslomakkeen, syntymätodistuksen ja mahdolliset omistajanvaihdokset Suomen Hippokseen, jossa hevosten ja ponien rekisteröinti suoritetaan loppuun. Kun rekisteröinti on valmis, hevosen omistajalle toimitetaan hevospassi.

9. Varsan kasvattajaksi rekisteröidään automaattisesti varsan emän omistaja, mikäli kasvattajarekisteriin ei ole tehty ilmoitusta hallinta-oikeuden siirrosta.


Lisätietoa osoitteessa www.hippos.fi Etusivu     Takaisin     Tulosta